Daar staat hij.

Hij voert ons langs oude muren met stenen waarvan het cement al lang geleden is afgebrokkeld. In het immens grote gebouw zijn grote ruimten en geluiden klinken hol. Een paar glanzende tegels aan de wand verraden vergane glorie. We worden door gangen geleid naar een zware, krakende lift: naar boven.

Als hij een deur opent en ons binnenvoert, staan we in een grote zaal en het licht valt door enorme ramen naar binnen. Daar begint hij te vertellen en houdt niet meer op. Woorden waar ik het bestaan niet van wist , rollen moeiteloos uit zijn mond. Hij laat papieren zien die aan de wand geplakt zijn, waarop grootse plannen voor de toekomst schijnbaar achteloos zijn opgeschreven. Vol bewondering luister ik en koester zijn stem. Hij wijst naar zijn plek, waar ik vertrouwde dingen zie liggen, zijn tas en een jas over de stoel. Ik zie zijn aantekeningen in zijn handschrift en hij vertelt maar door. Ik geloof alles wat hij zegt.

Mijn ogen dwalen verder en zie een wand die is volgeklad met korte teksten. Ik lees: ‘Je moeder is niet je klant’.

Ik kijk weer naar hem, en vraag me af of hij al heeft gegeten, mijn jongen.